TERÖR DOSYASI : 500 milyon dolarlık operasyon

Terör örgütü IŞİD’in liderlerinden Ebu Sayyaf’ın öldürülmesini duyuran Pentagon oldu.
Peki ABD neden bu operasyonu yaptı?
Kendi topraklarından binlerce kilometre uzakta ülkede niye operasyon yapıyor?
11 Eylül 2001’den beri terör saldırılarının yüzde 40’ı Amerikan hedeflerine düzenleniyor.
Kendini hep hedef gören ABD, savunma bütçesini her yıl arttırıyor. Washington, Ebu Sayyaf operasyonunu da bu yüzden üstlendi.
Ancak Ebu Sayyaf operasyonun diğerlerinden farkı var. Terör örgütü liderlerinin öldürülmesi için harcanan para çok yüksek.
Uçak bombardımanı ile değil, özel operasyonlarla yapılıyor. ABD, Usame Bin Ladin’i öldürmek için 455 milyar dolar harcadı.
İstihbarat, uydu takibi, telefon görüşmeleri, Ladin’in yakınlarına verilen rüşvet, istihbarat elemanlarının o ülkede kaldığı sürede harcadığı para ve en sonunda yapılan operasyonunu maliyeti bu.
Ebu Sayyaf’ı öldürmek için o kadar para harcanmasa da, maliyeti en az 500 milyon dolar.

Operasyonun ayrıntıları açıklanmadı ancak benzer suikastlara bakıp nasıl yapıldığını anlatalım.
IŞİD’in liderlerinden Ebu Sayyaf çok sıkı korunuyordu. Telefon görüşmelerini kendisi üzerinden değil, yardımcıları aracılığıyla yapıyordu.
Uzun süredir o bölgede (Suriye) yapılan telefon görüşmeleri dinlendiği için, ilk adım buradan başladı. Echelon ismi verilen sistem, ses kayıtlarını tarıyor ve yerini bildiriyor. (Öcalan da böyle yakalanmıştı.)
Ebu Sayyaf’ın bulunduğu bölge belirlendikten sonra istihbarat elemanları gönderiliyor. O ülkedeki istihbarat servisi ile işbirliği yapılıyor. Bu yapılamıyorsa, Sayyaf’a en yakın kişilerin aileleri üzerinden bağlantı kuruluyor veya şantaj yapılıyor.
Keşiflerin ardından hedefin yeri kesin olarak belinlendikten sonra operasyon için doğru zaman bekleniyor. Terör örgütlerinin liderleri hava bombardımanından korunmak için genelde kalabalık ve askeri olmayan yerlerde yaşıyorlar. Bu yüzden nokta saldırının düzenlenmesi ve sivillerin zarar görmemesi gerekiyor.
Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) da bu yüzden terörle mücadelede özel eğitim almış tim ile saldırıyı düzenledi. Başkan Obama’nın emriyle yapılan ve bu sırayla giden operasyonun maliyeti 500 milyon doları buluyor veya aşıyor.
ABD’de örgüt lideri ve üst düzey birinin öldürülmesi kararını siyasetçi veriyor. Çünkü bu da çok riskli kararlar içinde yer alıyor.
NATO’nun dergisinde yer alan bilgilere göre, terör örgütlerinin intihar komandoları, 150 dolara en az 12 kişiyi öldürüyor ve o ülkenin ekonomisine o an 1 milyar dolarlık zarar veriyor. 500 milyon dolarlık masrafla yapılan Ebu Sayyaf suikastine bu nedenle IŞİD’in misilleme yapması bekleniyor. Misilleme olursa asker değil siyasetçi yanıt verecek.

Etiketlendi:,

Yorum bırakın