IŞİD DOSYASI : IŞİD’e Katılan ODTÜ’lü Gencin Dehşete Düşüren Anıları

ODTÜ Fizik bölümü mezunu Raşid Tuğral, Facebook hesabından tüm arkadaşlarını şaşırtan bir paylaşımda bulundu; ‘Hilafet topraklarından selamlar’…

Tek başıma geçirdiğim 14 saatlik yolculuğun ardından hayatımda ilk kez Urfa’ya geldim ve ocak ayının 10’unda her şeyi geride bırakarak İslam Devleti topraklarına hicret ettim. Urfa’dan Tel Abyad’a geçişim doğal yollardan olmadı elbette. Geçiş oldukça zor sayılırdı. Bayağı bir koşmak zorunda kaldık. O yüzden büyük bir valiz almamam isabetli olmuş. Sınırı geçen kişilerden bir tek Türk ben vardım. Gerisi Tunus’tan Libya’dan, Arabistan’dan gelen kardeşlerdi. Sınırı geçtikten ve 500 metre yürüdükten sonra bizi selektör yakarak bekleyen bir araba bekliyordu

Mezuniyetinin ardından Finlandiya’da yüksek lisans yaparken IŞİD’e katılmaya karar veren Tuğral, Şanlıurfa üzerinden Suriye’ye geçiş yapmış

YPG’den ganimet olarak alınan bir evde kalmaya başladıklarını yazan Raşid Tuğral, IŞİD saflarında yaşadıklarını detaylıca anlatıyor.

Yaşadıkları evde, Hollandalı, Doğu Türkistan’lı, Fransız, Bangladeşli, Faslı, Kosovalı, Alman müslümanların bulunduğunu aktaran Tuğral, ertesi gün bir sorumlunun kendisinden “şehit olunca aramak için” bir telefon numarası aldığını belirtiyor. Kendisine bir kod isim verdiklerini söyleyen Tuğral, başta Ebu Hurayre At-turki ismini verdiklerini ama kendisinin bunu Ankara‘nın Sincan ilçesine atfen Ebu Hurayre At-Sincani diye değiştirdiğini belirtiyor.

‘Kimin cemaatindensin?’ diye sorulduğunda, ‘Ben sadece ODTÜ’de birkaç arkadaşla takılıyordum dedim, şaşırdılar’

IŞİD’in hakimiyetindeki topraklara hareket ederken başka Türklerle de karşılaştığını belirten Tuğral’ın ifadeleri, farklı grupların da IŞİD’e katılmayı sürdürdüğünü açıklıyor.

Tuğral, kendisine “kimin cemaatindensin” diye sorduklarında “ben sadece ODTÜ’de bir kaç arkadaş takılıyordum, cemaat falan hiç bilmiyordum diye cevap verince şaşırdılar biraz” diyor. Rakka’da ve Humus’ta Şer’i eğitime alında anlatan Tuğral, daha sonra geçtikleri fiziksel eğitimi de ayrıntılarıyla anlatıyor.

‘Eğitimlerde her şey notlandırılıyor, en çok dikkat edilen konu emre itaat’

Tuğral, yazısında fiziksel eğitimde her şeyin notlara tabi olduğunu belirtiyor: “Bunun haricinde fiziki eğitim oldukça ağır sayılırdı. Ve burada yaptığımız her şey notlandırılıyordu. Özellikle dikkat edilen nokta emirlere itaat. Tertip, uykudan uyanma vs. hepsi notlara tabi. Ve muasker bitiminde bu tutulan notlar daha sonra bizim not ortalamamız gibi bizimle birlikte her yere gelecek deniyordu.”

‘Bazı Nusra militanları daha iyi para verdiği için IŞİD’e katılıyor’

Tuğral, Nusra’dan IŞİD’e (kendi aralarında devlet anlamında Devle diyorlar) geçen bir militanın sözlerini de şöyle aktarıyor: “Bunların bir kısmı Devle mücahitlere iyi para vermesi, ev vermesi gibi dünyevi sebeplerden gidiyorlardı diyor, iki üç muhacir arkadaşım vardı onlardan çok emindim. Onlar her şeylerini bırakıp buraya geldiler ve dünya menfaatleri pek umurlarında değildi.”

‘Devletin işleyişinde aksaklıklar var, temizliğe önem verilmiyor. Trafik kuralları tam oturmamış’

Tuğral, ‘İslam Devleti’ işleyişindeki aksaklıkları da şöyle anlatıyor:

“Devle işleyiş olarak da mükemmel değil, temizliğe önem verilmiyor, trafik kuralları tam oturmamış olabilir ancak adım adım elimizden geldiğince biz düzeltmeye çalışacağız inşallah, özellikle muhacirler olarak.” Eğitimin ardından komandoya seçildiğini öne süren ODTÜ mezunu genç, oradaki koşulları da şöyle anlatıyor:

“Haftada bir bir koyun kesiliyordu ve sayımız toplamda 30 kişi olduğu için haftanın en az 4-5 günü yemekler etliydi. Neredeyse her gün muz ve portakal ikram ediliyordu. 3-4 günde bir snickers verildiği de oluyordu (snickers bayağı meşhur buralarda).”

Suriye Ordusu’ya girdikleri bir çatışmayı da aktaran Tuğral, çatışmalara gidenlerin imkan bulurlarsa öldürdükleri Suriyeli askerlerin kafaların kesip onları da getirdiklerini yazıyor.

‘Sosyalistlerin hayalini kurdukları devlet’

Kendisini fotoğrafçı yaptıklarını söyleyen Tuğral, “(şeriat kısmı hariç) burası tam sosyalistlerin hayalini kurduğu devlet" diyerek, propaganda yapmayı da ihmal etmeyerek şunları yazıyor:

“Burada herkese ihtiyaçları veriliyor ve hastane gibi hizmetler ücretsiz. Emirler ve mücahitler arasında çok fazla fark yok, aldıkları ücret göründüğü kadarıyla aynı. Ne kadar aldıklarını tam bilemem ama bizim tağut devletteki gibi bir maddi olarak makam farkı yok. Emirlere bile akhi olarak hitap edebiliyorsun burada. Burada emir olmak Allah’a ve müminlere karşı ekstra yükümlülük demek.”

Evlenmek için dört ay süre var

Tuğral, IŞİD’in elinde tuttuğu ve İslam Devleti adını verdiği topraklardaki gündelik yaşama ilişkin de bilgiler veriyor:

“Bekar mücahitlere Devle aylık 100 dolar veriyor ve bunlar 7 kişilik evlerde kalıyorlar. Fakat bu 100 dolar haricinde yemek ihtiyacı devle tarafından karşılanıyor. Muhacir arkadaşların evlenmesi için burada 4 aylık bir süre var. Dört aydan önce kendi imkanlarınızla evlenebilirsiniz fakat evlendirme dairesi böyle bir süre veriyor. Evlenen arkadaşlara Devle bir ev veriyor ve eşi ve çocukları için maddi destek veriyor. Mücahitler genellikle bir hafta izin ve bir hafta nöbet tutuyorlar fakat istisnai durumlarda izinler iptal edilebiliyor. (…) Ensar temizlik konusunda pek iyi değil o yüzden hijyen konusunda takıntılı olan arkadaşlar psikolojik olarak kendilerini alıştırsınlar. Fakat inşallah muhacirler sayesinde herşey oturacak burada. Allah gerçekten ensardan razı olsun.”

Raşid Tuğral, Facebook’ta paylaştığı ifadeler dikkat çekip yayılınca gönderiyi sildi.

İnanılması güç bir hikayenin baş kahramanı Raşid Tuğral, Türkiye’nin en iyi okullarından birinden mezun olmasının ve Avrupada yüksek lisans yapmasının ardından katılmayı tercih ettiği IŞİD saflarında yaşadıklarını adeta bir seyahat bloguna yazar gibi yazarak herkesi şaşırttı.

Ancak bu ifadeler yayılınca gönderi silindi.

Kaynaklar:

IŞİD’e katılan ODTÜ’lü vahşeti böyle savundu: Kafa kesme hak edene veriliyor

Gerçekten IŞİD’e katılmamış olabilir yönündeki iddialar için,

ODTÜ’lü fizikçi IŞİD’e gerçekten katıldı mı?

Etiketlendi:, ,

Yorum bırakın